Zo overwin je cashflow problemen als KMO.

Veel kleine bedrijven worstelen met cashflow en andere boekhoudkundige problemen. Met deze inzichten pakken we de meest voorkomende cashflowproblemen aan.

Calimerogroup cashflowproblemen oplossen

Veel kleine bedrijven beginnen sterk met een solide businessplan, een indrukwekkend product of dienst, voldoende financiering om van de grond te komen en een groeiend klantenbestand. En ergens onderweg loopt het bedrijf vast, meestal vanwege een cashflowprobleem.

Waarom kleine bedrijven falen

Uit een onderzoek van de Europese Commissie blijkt dat vooral KMO’s schade ondervinden wanneer hun facturen laattijdig betaald worden. Laattijdige betalingen en zodoende een slecht cashflowbeheer, zorgen voor hogere kosten en liquiditeitsrisico’s en zijn een belangrijke oorzaak van insolventie en faillissement.

Waarom is cashflow belangrijk?

Cashflow is belangrijk en essentieel omdat bedrijven zonder liquide middelen de lonen en rekeningen niet op tijd kunnen betalen. Als u niet genoeg contant geld bij de hand heeft, betekent dit ook dat u de aankoop van apparatuur of nieuwe aankopen moet uitstellen. In sommige gevallen kan een gebrek aan liquide middelen bedrijven leiden tot dure financieringsopties waardoor ze in de schulden raken, waardoor de kosten in de vorm van schuldendienst toenemen.

Geld op de bank hebben is cruciaal. Een winstgevende maar arme onderneming kan uiteindelijk tegen aanzienlijke problemen aanlopen die de winstmarges aantasten of, erger nog, de winstgevendheid helemaal overschaduwen. Evenzo leidt slecht cashflowbeheer tot grotere problemen voor een bedrijf dat, als het niet wordt aangepakt, snel kan uitgroeien tot een enorm probleem.

Cashflowproblemen doen zich voor wanneer een bedrijf niet genoeg geld heeft om zijn verplichtingen te dekken. Wanneer dit gebeurt, hebben bedrijven vaak moeite om de loonlijst te betalen, schulden af ​​te lossen en hun uitgaven te financieren.

Deze problemen kunnen leiden tot lagere kredietwaardigheid, een laag moreel bij de werknemers en gemiste kansen om het bedrijf te laten groeien. Als uw bedrijf worstelt met een slecht cashflowbeheer, zijn er verschillende stappen die u kunt nemen om dit op te lossen.

Het beheren van de cashflow kan stressvol zijn, ongeacht de grootte van uw bedrijf. Het oplossen van uw cashflowproblemen hoeft echter niet ingewikkeld te zijn. U bent op de goede weg als u de nodige voorzorgsmaatregelen neemt en op de hoogte blijft van uw specifieke cashflowbehoeften. Houd deze cashflowproblemen en hun oplossingen in gedachten om u te helpen dergelijke problemen voor uw onderneming te voorkomen of te verminderen.

Hoe voorkom je dit?

Bewaak uw kassaldo en leer hoe u dit kunt beheren, zodat u altijd een manier heeft om werknemers en leveranciers te betalen. Cashflowmanagement is een fundamentele vaardigheid die elke ondernemer zou moeten hebben.

Beschouw cashflow als het bloed dat door de aderen van uw bedrijf stroomt - als het stopt, doet uw bedrijf dat ook.

Cashflowbeheer is echter niet eenvoudig, maar het mag ook geen last zijn. Als u moeite heeft om uw cashflow bij te houden, of als u gewoon niet het geduld heeft voor de details van de boekhouding, huur dan iemand in om u te helpen. Een boekhouder kan uw verkopen en uitgaven bekijken en kasstroomoverzichten genereren die u kunt bekijken.

Of u nu al het zware werk zelf doet of iemand inhuurt om het voor u te doen, geef uw cashflowmanagement de aandacht die het verdient.

Positieve cashflow leidt tot betere zaken

Effectief cashflowbeheer is niet alleen cruciaal voor de groei van uw bedrijf, maar geeft u ook de vrijheid om te doen waar u goed in bent: uw bedrijf runnen. Als u zich niet constant zorgen hoeft te maken over uw cashflow, heeft u meer tijd om voor uw klanten te zorgen, kansen voor bedrijfsontwikkeling te verkennen, uw team te laten groeien en uiteindelijk meer geld te verdienen.

Calimero whitepaper manage je cashflow

Verhoog je financiële efficiëntie: Leer 6 slimme tips in onze gratis whitepaper!

Een gezonde cashflow is van cruciaal belang voor het succes en de groei van elke onderneming, en dit geldt in het bijzonder voor kleinere bedrijven. In deze whitepaper tonen we je hoe je als eigenaar van een klein bedrijf je cashflow optimaliseert en een stabiele financiële basis creëert.

Download